10oct.

El centre cos i ment és una consulta privada de psicologia i psicoteràpia psicoanalítica adreçada a nens, adolescents i adults. Està emplaçada a Figueres des de l’abril del 2006. Olga Prada Soler, psicòloga clínica i psicoterapeuta psicoanalítica, n’és la seva fundadora i responsable. L’atenció als pacients es fa des d’una perspectiva global i integradora en què es contemplen els símptomes, pels quals es consulta, com portaveus de conflictes interns personals o interrelacionals que cal abordar. Es fa de forma individual, amb el pacient que presenta els símptomes, o bé atenent el context en què es donen, ja sigui la família, la parella…

Són moltes les causes que poden portar a consultar un/a psicòleg/oga. L’ansietat potser és un dels motius més freqüents, també en nens. En la infància, l’ansietat sol adoptar formes diferents de les de l’adult. Els nens/es presenten més trastorns funcionals (del son, la gana, mals de panxa…) i conductuals (pors, dificultats de separació, tancaments en el seu món, hiperactivitat, dispersió…). Poden ser conductes o dificultats passatgeres pròpies de l’edat. En cas de ser més intenses i persistents, cal pensar que poden expressar conflictes que seria bo tractar. Els adults perceben més l’ansietat en forma somàtica (palpitacions, suors, ofecs, pes a l’estómac…) però, com els nens, sovint no l’associen a cap causa. I és tot això el que cal treballar.

Sovint no és una causa única la generadora del malestar psíquic. Experiències diverses, especialment en els primers anys de vida, no identificades inicialment com pertorbadores o nocives, poden, amb el temps, convertir-se’n i actuar gairebé com una vivència traumàtica. El silenci, allò que no es diu, sovint per vergonya o perquè sembla normal, sí que pot generar patologia. El treball psicoterapèutic consisteix a identificar el malestar i posar paraules on sovint hi ha hagut silenci, buit o només vivències corporals; lligar el present amb el passat, amb allò que es va repetint inconscientment perquè no ha estat mentalitzat. Processar les emocions ajuda a fer-les conscients i poder-ne tenir més domini, que no envaeixin massivament.

En definitiva, la psicoteràpia ajuda a saber més d’un mateix, i ser més un mateix. No tant allò que hom vol ser o s’espera que sigui. També permet trencar les cadenes de transmissió generacional de trastorns en possibilitar que no es repeteixin conductes i emocions des del desconeixement.

De vegades, però, no cal, o no és el moment, per fer un tractament intens o de llarga durada. Dubtes sobre la criança, conflictes en les relacions familiars o en les parelles, malestars puntuals (potser reactius a alguna experiència recent), processos d’adaptació difícils… poden beneficiar-se de consultes o intervencions més breus i focalitzades, que donin una nova mirada i rescatin recursos propis que en aquest moment hom no creu tenir. És important desmitificar el psicòleg com professional només de malaltia mental. Demanar ajuda és indicador de salut.

Olga Prada Soler és psicòloga clínica, Col·legiada 3515, màster en psicoteràpia psicoanalítica (UdG i ACPP). Psicoterapeuta de l’EFPA i FEAP. Certificat europeu d’especialista en psicoteràpia Europsy.

 

Veure el PDF del diari:

Pàgina en PDF del diari Empordà